Keď neprší, ani nekvapká

Keď neprší, ani nekvapká – nádrže na vodu

Príroda sa s nami každodenne delí o svoje bohatstvá. V pôde pestujeme plodiny, ktoré sú potravou nielen pre ľudstvo, ale aj pre ostatné živočíchy. Človek bez vody neprežije viac, ako tri dni. Globálne otepľovanie každoročne spôsobuje deficit a úbytok vodných plôch po celom svete. Dážď je preto dôležitým a zároveň ekonomickým zdrojom vody.

Keď príroda núka, múdry človek, ber!

Ešte za dávnych čias, keď o modernej technológii nebolo chýru ani slychu, sa naši predkovia spoliehali hlavne na dary prírody. V obdobiach sucha, kedy polia nepoznali umelú závlahu, či hadice s neobmedzeným prísunom vody, sa modlili k nebesám o dážď. V neľahkých časoch preto museli svojpomocne vytvárať zásoby vody nielen kvôli vlastnej obžive, ale aby dožičili aj svojim zvieratám a dobytku.

Nie je to až tak dávno, kedy studne a dažďová voda bola neodmysliteľnou súčasťou každej domácnosti. Bolo tomu tak aj kvôli peniazom, keďže ľudia mali hlbšie do vrecka než na dno studničky. Veru tak. Tradičné hodnoty prevládali nad tými materiálnymi a človek bol s prírodou ruka v ruke.

Naši predkovia to teda naozaj nemali ľahké. No čo by sa však stalo, ak by sme spojili tieto múdrosti starých materí a otcov s výdobytkami dnešnej doby? Vznikla by akási symbióza, kde by človek potreboval prírodu nielen kvôli akejsi prírodnej idylke, ale aj kvôli majetnosti a hospodárnosti.

Keď sa obloha nemračí, nemračte sa ani vy

Naše staré mamy a otcovia boli častokrát nešťastní, ak nastalo obdobie sucha. V prípade, že mali ešte ako na oštaru ďaleko potok, či riečku, bola táto situácia nezávideniu hodná. Čo by dali za obrovskú nádrž, kde by bolo vody hojne na dlhé mesiace. My však máme výhodu, to čo nám príroda daruje si vieme odložiť aj na horšie časy.

Vodu z oblohy je možné zachytávať rôznymi spôsobmi. Najefektívnejším spôsobom je však zadováženie si nádrže na zber dažďovej vody. Nádrže zadržiavajú všetku zozbieranú vodu a zároveň nad ňou držia ochrannú ruku pred hmyzom, či odparením. Teda sa nestane, že voda bude znehodnotená uhynutým hmyzom, alebo si ju slniečko privolá späť k sebe.

Dôvodom na usmiatu tvár hospodára, gazdu, gazdinú, jednoducho človeka, ktorý si uvedomuje dôležitosť využívania darov prírody, bude jednoznačne nádrž na zber dažďovej vody.

Podzemná nádrž na vodu - ROOKI 1000 Podzemná nádrž na vodu - ToTerra

Aká nádrž je pre mňa vhodná?

Využívanie prírodných zdrojov dokážeme v malom, ale aj veľkom množstve. Záleží len na nás, koľko dažďovej vody potrebujeme a za akým účelom. Podľa týchto hlavných požiadaviek si vieme vybrať nádrž, ktorá bude slúžiť pre naše potešenie a zároveň komfort.

Nadzemné nádrže využijete najmä vtedy, ak je vašim primárnym účelom využívanie zásob vody kvôli zavodňovaniu záhrady či trávnikov. Nádrž je prenosná a nad povrchom, preto je s ňou ľahšia manipulácia. Objem nádrže si vyberiete v závislosti od veľkosti vašej záhrady či pozemku, ktorý budete chcieť zavlažovať.

Podzemné nádrže sú primárne využívané pri veľkoobjemových výdajoch vody. V praxi to znamená, ak využívate dažďovú vodu na splachovanie toalety alebo inej sanitačnej činnosti. Veľkosť objemu oceníte pri všetkých externých, ale aj interných využívaniach. Taktiež sa v neposlednom rade nebudete obávať období sucha, kedy sa môže prihodiť, že dažďová voda bude chýbať.

Vaše otázky sú našim potešením!

Radi zodpovieme vaše otázky a zbavíme vás všetkých otáznikov. Kontaktujte sa s nami prostredníctvom mailu, alebo na našich telefónnych číslach.